FOOD ~ Hanoi, Tay Ho

Daluva – True gem in Hanoi – Must try

UPDATE: Daluva changed owner in early of 2017. Just in case anyone visits and finds things are different from what I wrote 🙂

Vui lòng kéo xuống phía dưới để xem tiếng Việt

– Bài viết về Tuần lễ Ẩm thực Hy Lạp tại Daluva
– Greek Week @ Daluva

From my previous post about excellent Mulberry Shrub of Daluva, I have spent quite long time to arrange my words and write this post.

 

I felt excited and curious when I visited Daluva in the first time, because of compliments and reviews, and I had always felt the same in next visits, because of surprises I got. I was wrong when I thought Daluva was simple Middle Eastern food place, then, I immediately “upgraded” it to be must-try fusion cuisine in Hanoi, after I talked with the owner/chef, Shay (plus, after seeing his improvised Pho Cuon Tahini on Youtube, what’s fusion food!) He is really passionate and creative chef, has strong personality for food, and delivers consistent care to guests. Also, he is open to share his passion and food knowledge with you, even about Vietnamese food. As a local, I must say I was impressed and changed my viewpoint about open-minded eater 🙂 Many ingredients are house-made, or locally grown. Occasionally, Daluva celebrates personal interpretations menu of food from significant food cultures around the globe, such as NOLA week (New Orleans), or the Greek food menu I really want to try next week, and many more special food weeks in the future, I hope 😉

 

Decoration are blue-white, reminds me about ocean and sailors. Seating spaces are arranged into different area, from the bar stools, sofa, balcony seats, to common chairs. A friend of mine, whom I recommended Daluva, highly appreciated it because he had various choices for his group. I invited or introduced few friends and business partners, they all gave me good feedback and compliments about food and service, especially the diversity of food menu, cocktails and creative house-made spirits. Another friend, who is a chef, asked me once about foreigners’ opinions about Vietnamese food, I immediately thought about bringing him to Daluva and meet Shay, because I remembered Shay said that the similarity of Vietnamese food and Israeli food is balance, and I agreed with it, deeply. It is pity that my friend left Hanoi unexpectedly so we have not had chance to visit Daluva.

My story: As a half Buddhist, I have never ever thought about using the Buddha’s hand citron or fingered citron as food. Well, Shay has its extract for his cocktails, and I have found out that this citron can be used in making candy, booze or food.

Recently, my French friend said Earl Grey and Dark Chocolate Truffle Tart was his new ultimate favorite dessert, and he kept saying (typing) that he looks forward to going back Hanoi to try it again. Luckily, his wish will be fulfilled soon as he will come back this September. I don’t want my mind is full of his reminders, lol 😀 All food I pictured here were delicious, except baba ganush in Israeli Platter (I did not try it, I have allergy with eggplant)

Conclusion: Daluva is one of only few places can make me travel from the other side of Hanoi to try the food in stormy days (it is not a surprise, I like Pusheen and Garfield, and they are both fat LAZY cats). I doubt that you feel bored with food experience here, just call and make reservation for vegetarian tasting menu 😉 Last but not least, please talk with Shay to understand the dish you order or about the giant olive picture on the wall of first floor, or anything about food.

I will update more later because I feel that I have not written enough about this place 🙂

Daluva Restaurant and Bar
33 To Ngoc Van, Tay Ho district

==========

UPDATE: Cập nhật chút là Daluva đã thay đổi chủ vào đầu năm 2017, phòng trường hợp mọi người tới và thấy mọi thứ khác với những gì mình đã viết nha 🙂

Chậc, bài này viết lay lắt từ 1/7 đến tận hôm nay mới “có hứng” để viết đầy đủ rồi đăng (tội lỗi quá sức) (ノ*゜▽゜*)

Đối với mình thì Daluva là một nơi đặc biệt 🙂 Ban đầu mình tới đây với sự tò mò và niềm yêu thích đối với đất nước Israel. Từ đó về sau thì đây là một địa điểm mình luôn gợi ý cho bạn bè hay người quen, kể cả những đối tác người Israel, khi hỏi về ẩm thực nước ngoài tại Hà Nội. Vì sao ư? Chậc, có nhiều lý do lắm, tinh thần xúc động đậy nên viết được một số điểm chính như sau:

– Quán có màu xanh và trắng, làm mình nhớ đến biển và màu áo của các thủy thủ 🙂 Vị trí chỗ ngồi cũng đa dạng từ bàn cao/ghế cao kiểu bar, cho đến ghế sofa lớn, rùi chỗ ngồi ban công (mấy lần đến đây đều mưa chứ lúc trời mát ra đây tự kỷ ngắm đường hít khí trời chắc cũng được), và bàn ghế thông thường. Nói chung là tùy mục đích mà chọn.

– Món ăn ngon và mang lại nhiều điều lý thú hay kiến thức bổ ích: Nếu chỉ món ăn ngon thì chắc chưa đủ để Daluva có vị trí đặc biệt trong tim mình. Đến đây 3 lần thì đều có những cuộc nói chuyện rất thú vị với chủ quán/bếp trưởng: Shay. Ấn tượng đầu tiên đây là một người rất cởi mở và nhiệt huyết, và rất cá tính. Anh ý có thể dành thời gian nói chuyện với bạn về cách anh ý làm món ăn mà bạn đang ăn, ý nghĩa của nó đối với đất nước Israel và một số nước Trung Đông (nếu bạn gọi 1 món có liên quan đến vùng này), cảm nghĩ về ẩm thực Việt Nam, hay những sáng tạo mới. Nói chung là mỗi lần đến đây mình lại thấy vui vì được chia sẻ nói chuyện với 1 người hiểu biết ẩm thực, cởi mở, có thể tranh luận về món phở ngon là như thế nào đấy 😉 Mình thì biết thêm nhiều điều nhưng thú vị nhất có lẽ là việc sử dụng quả Phật thủ như một món ăn hoặc pha vào cocktails (như cách Shay làm tại Daluva). Trước giờ mình chỉ nghĩ quả phật thủ được thờ trên bàn thờ thui đó (´ ˙○˙ `) Có lần một anh bạn đầu bếp người Pháp của mình hỏi về ẩm thực Việt Nam trong mắt người nước ngoài, và việc đầu tiên mình nghĩ đến là đưa anh ý đến Daluva, vì có lần Shay đã nói sự tương đồng giữa ẩm thực Việt Nam và ẩm thực Israel là sự cân bằng, và mình cực kỳ đồng ý luôn. Tiếc là anh bạn kia về nước nhanh quá nên chưa kịp đưa đến đây.

– Sự sáng tạo và đa dạng: menu của Daluva khá phong phú và mỗi một món ăn đều có sự cải biên từ Shay, mang đậm phong cách cá nhân, quen mà lạ, lạ mà quen. Mình ấn tượng với lần anh ý diễn giải sự khác nhau giữa món hummus (sốt kem đậu gà)-trong đĩa Israel Platter- ở các vùng khác nhau ở Israel, và một số nước Ả Rập, và hummus ở Daluva là sự pha trộn gia giảm tỉ lệ cho hòa hợp giữa các bên (theo ý mình nghe được nha). Rùi cả món phở cuốn tahini, kết hợp giữa phở cuốn Việt Nam, thịt bò xào gia vị của Trung Đông, và nước chấm pha trộn giữa nước mắm và tahini (bơ vừng), một loại bơ ăn kèm với rất nhiều món tại Trung Đông. Ngoài ra, thi thoảng Daluva sẽ có một tuần lễ phục vụ các món ăn của nhiều nền văn hóa ẩm thực khác nhau như New Orleans, hoặc Hy Lạp (cuối tháng 8 này nè, đang ngóng để thử các món đây!). Hi vọng sẽ có nhiều nhiều tuần lễ ẩm thực như vậy nữa trong tương lai 🙂

– Món ngọt thần thánh: dành hẳn riêng một gạch đầu dòng cho món Earl Grey and Dark Chocolate Truffle Tart, bánh tráng miệng ở đây, cực kỳ hợp khẩu vị mềnh (và anh bạn mềnh nữa). Nói thật là mình chỉ hận không thể đến đây ăn món này hàng ngày được thôi (*´ڡ`●) Còn anh bạn kia tuần nào cũng nhắc mong sớm quay lại Hà Nội để thử món này Y___Y

Kết luận: không biết là viết đã đủ chưa nhưng sẽ có cập nhật trong thời gian tới, vì mình có nhiều cảm nghĩ để viết về cái quán này lắm (#^.^#)

Daluva, 33 Tô Ngọc Vân, Tây Hồ.

3 thoughts on “Daluva – True gem in Hanoi – Must try”

Leave a Reply!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.